Kuchnia

ZAPIEKANKI

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Składniki
6 średnich ziemniaków
250 pieczarek
około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę)
1/2 puszki pomidorów
200 ml śmietany
1 por
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego
50 g startego żółtego sera
gałka muszkatołowa

iemniaki obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej na szatkownicy) Włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Na koniec doprawić je solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pora pokrojonego w plasterki.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć jedną cienką warstwę ziemniaków, warstwę pieczonego i pokruszonego mięsa, podsmażone pieczarki, ponownie cienką warstwę ziemniaków.
Następnie wykładamy usmażonego pora, warstwę ziemniaków.
Śmietanę wymieszać w kubeczku z pomidorami, doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę.
Całość posypać startym żółty serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pierwsze 30 minut pieczenia zapiekankę nakryć folią aluminiową, a następnie sprawdzić patyczkiem czy ziemniaki są miękkie. Wtedy należy odkryć i piec do momentu aż ser będzie rumiany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation