Humor

Na poprawę humoru

Ciasto pomarańczowo-kawowe

Składniki na blaszkę 25x30 cm

Biszkopt:

* 4 duże jajka

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa pomarańczowa:

* 1 butelka soku pomarańczowo marchewkowego Kubuś (900ml)

* 100 ml soku pomarańczowego

* 3 budynie waniliowe bez cukru

* 7 łyżek cukru

* 200 g miękkiego masła

Galaretkowa wkładka:

* 3 galaretki pomarańczowe

* 900 ml wody

Masa kawowa:

* 500 ml kremówki

* 250 g serka mascarpone

* 5 pełnych łyżek cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 70 ml mocnej kawy

Biszkopt

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masa pomarańczowa

Odlewamy pół szklanki Kubusia i rozprowadzamy w nim budynie i cukier. Resztę soku oraz sok pomarańczowy zagotowujemy i dodajemy rozmieszane budynie. Gotujemy podobnie jak zwykły budyń, do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy budyń jest zimny, rozbijamy mikserem masło (musi być miękkie, by w masie nie było grudek) i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach.

Galaretkowa wkładka

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy ją do takiej samej formy w jakiej był pieczony biszkopt o wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. (galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej)

Masa kawowa

Żelatynę zalewamy gorącą kawą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Kawa dodawana do masy powinna być zimna, aby nie zważyć masy.

Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misie miksera i miksujemy (początkowo na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach) do chwili, aż uzyskamy sztywną masę do której dodajemy cukier puder oraz kawę z żelatyną. Miksujemy kilka sekund, do chwili połączenia się składników.

Układanie ciasta

Ciasto układamy w następującej kolejności: połowa biszkoptu, masa pomarańczowa, galaretka, masa kawowa, druga część biszkoptu.

Ciasto wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby masy zastygły.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation