Kuchnia
pycha !
Tort „Rozpacz wiewiórki”
Składniki na biszkopt czekoladowo-orzechowy:
7 jajek
170 gramów cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej lub likieru orzechowego
pół łyżeczki soli
170 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
85 gramów orzechów laskowych, uprażonych, pozbawionych skórek i zmielonych
43 gramy ciemnej czekolady, roztopionej razem z masłem
58 gramów roztopionego masła
Wykonanie:
1. Natłuść i posyp mąką tortownicę o wymiarach 23-25 cm (swoje ciasto piekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 13 cm).
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
4. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Miksuj na szybkich obrotach przez około 6 minut.
5. Przesiej do ciasta mąkę, proszek do pieczenia, sól, orzechy. Mieszaj delikatnie za pomocą łyżki.
6. Stopniowo dodaj do masy liker/esencję i roztopione masło z czekoladą. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
7. Przelej ciasto do tortownicy (najlepiej, żeby miała dość wysokie ścianki).
8. Piecz około 40-45 minut (wszystko zależy od piekarnika). Tortownica powinna być umieszczona na środkowej półce piekarnika.
9. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Zimne przekrój na 3 części.
Składniki na pastę pralinową:
1 3/4 szklanki orzechów laskowych, najlepiej bez skórek i delikatnie uprażonych
1 3/4 szklanki cukru
1 łyżka oleju (najlepiej orzechowego)
Wykonanie:
1. Wymieszaj cukier z dwiema łyżkami wody. Gotuj na średnim ogniu. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści zwiększ ogień na duży i bez mieszania (bardzo ważne!) gotuj przez około 5 - 7 minut. Cukier musi nabrać bursztynowego koloru.
2. Do karmelu wsyp całe orzechy. Wymieszaj masę i przelej na silikonową matę. Bardzo uważaj, ponieważ karmel jest naprawdę gorący. Bardzo łatwo się poparzyć.
3. Pozostaw karmel do ostygnięcia.
4. Zimną pralinę połam na kawałki i zmiel na proszek. W czasie mielenia dodaj olej. Pralina po dłuższym mieleniu zamieni się w przepyszną pastę.
Składniki na masę pralinową:
pasta pralinowa
10-12 kopiastych łyżek masła w temperaturze pokojowej (jezeli masa jest rzadka, mozna dodac wiecej masla)
2 szklanki kremówki, zimnej
220 gramów ciemnej czekolady
Likier orzechowy (opcjonalnie i ilość do smaku)
dżem z czarnych porzeczek (najlepiej domowy)
zmielone orzechy laskowe do dekoracji
Wykonanie:
1. Połącz ze sobą czekoladę, pastę pralinową i masło.
2. Jedną szklankę kremówki zagotuj i gorącą zalej czekoladowo-pralinową miksturę. Pozostaw na 1 minutę i mieszaj do połączenia się wszystkich składników. Na tym etapie dodaj likier orzechowy.
3. Pozostałą kremówkę ubij na luźniejszą bitą śmietanę.
4. Dodaj około 2 łyżek bitej śmietany do masy czekoladowej. Wymieszaj. Dodaj resztę śmietany i delikatnie wymieszaj.
5. Przykryj miskę, w której znajduje się masa, folią spożywczą i odstaw na minimum pół godziny do lodówki.
6. Spód ciasta posmaruj dość grubo dżemem. Następnie masą pralinową. Przykryj masę drugim blatem ciasta. Posmaruj jego wierzch dżemem i masą. Przykryj ciastem. Rozsmaruj krem na wierzchu i po bokach ciasta. Boki ciasta oprósz zmielonymi orzechami laskowymi.
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