Kuchnia

Jedzonko

Letni obiad czyli chrupiąca sałatka z kurczakiem, makaronem i sosem z orzeszków ziemnych Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
1 lub 2 mniejsze piersi kurczaka (ok. 350g)
1 łyżka oleju, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 mały czosnek
opakowanie 100 g makaronu sojowego, z fasoli lub ryżowego
pół ogórka szklarniowego
1 papryka (np. żółta)
kawałek kapusty (np. czerwonej)
1 awokado
sos: 2 duże łyżki masła orzechowego (naturalnego, niesolonego)*, sok z ½ limonki, 1-2 łyżeczki miodu, pół łyżeczki pieprzu cayenne (lub wg uznania), 2 łyżeczki sosu rybnego, 1-2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka startego imbiru,
do podania kolendra i mięta
opcjonalnie: pokruszone orzeszki ziemne
Przygotowanie
Kurczaka opłukać, osuszyć i jeśli pierś bardzo duża przekroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w marynacie i potrzymać kilka minut. Rozgrzać patelnię, położyć kurczaka i obsmażyć na wysokiej temperaturze z 2 stron, aż się ładnie zarumieni, po czym zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i zostawić na kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. W połowie można odwrócić. Poczekać, aż trochę ostygnie i cienko pokroić.
Warzywa umyć, ewentualnie obrać i drobno pokroić.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją.
Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodawać zimnej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić wg uznania.
W misce ułożyć makaron, warzywa, kurczaka, pokrojone awokado, polać sosem, posypać ziołami i opcjonalnie orzeszkami.
Uwagi
*Jak nie macie masła, mogą być świeże, najlepiej nie smażone i nie solone orzeszki. Ok. 90g. Można z nich zrobić masło lub zmiksować z resztą składników, gładkość sosu będzie zależałą od mocy blendera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation