Kuchnia

kuchnia

Pascha wielkanocna


twaróg niekwaśny 1 kg
cukier puder 1,5 szklanki
masło 1 kostka
żółtka 4
rodzynki 100g
figi 100g
daktyle 100g
orzechy 100g
migdały siekane 100g
skórka pomarańczowa kandyzowana 50g
Ser zemleć trzykrotnie. Zalać wrzątkiem rodzynki i odcedzić po 5 minutach. Posiekać figi, daktyle i orzechy. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera. Gładką masę wymieszać z bakaliami. Ustawić sito na naczyniu, do którego będzie mogła spływać serwatka. Wyścielić sito lekko zwilżoną, podwójnie złożoną gazą. Przełożyć masę serową do sita, dociskając. Brzegi gazy zawinąć do góry, przykrywając masę serową. Położyć na wierzchu talerzyk dopasowany wielkością do wielkości sita. Obciążyć talerzyk (np. puszką lub słoikiem) i wstawić na noc do lodówki. Zlać płyn spod sita. Rozwinąć gazę od góry, przełożyć paschę na półmisek, zdjąć gazę. Ozdobić według własnej fantazji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation