Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SAŁATKA WIOSENNA

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]

2 mini sałaty rzymskie
1 duże awokado
3 jajka, ugotowane na twardo i obrane ze skorupki
pół pęczka rzodkiewki
pół krótkiego ogórka
2 dymki (cebula plus szczypior), posiekane
sos ranczerski do polania
do podania: grzanki z bagietki
Sałatę siekamy, awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Ugotowane na twardo jajka kroimy w plasterki lub ćwiartki. Rzodkiewki i obranego ogórka kroimy w plasterki. W misce umieszczamy sałatę, awokado, jajka, rzodkiewki, ogórka, dymkę, delikatnie mieszamy. Całość polewamy sosem ranczerskim i od razu podajemy. Jako dodatek do sałatki warto przygotować grzanki z bagietki.

*jeśli sałatka ma dłużej stać na stole, nie zalewajcie jej sosem ranczerskim, tylko podajcie go w dzbanuszku obok, tak, aby każda osoba mogła sobie polać sałatkę sosem. Nie ma nic gorszego, niż rozmięknięte pod wpływem sosu warzywa. Pamiętajcie wtedy także o tym, by skropić kawałki awokado sokiem z cytryny (zapobiegnie to ciemnieniu owocu)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation