Gadżety

Apple, Gagets, Gadżety

Babka ziemniaczana - kartoflana - Ogrodnik w podróży

Składniki na średnią formę do pasztetów :

6 średnich ziemniaków
1 jajko
2 płaskie łyżki mąki
200 g wędzonego boczku w kawałku
1 łyżeczka otartego majeranku
1/2 płaskiej łyżeczki czosnku
1 duża cebula
8-10 plastrów boczku wędzonego -bardzo cienkich-do wyłożenia formy
sól , pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
IMG_2130IMG_2140

Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach -przecierce , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy ( dzięki temu, ziemniaki nie zrobią się czarne i nieapetyczne ) . Boczek w kawałku , kroimy w kosteczkę , dość drobną . Cebule obieramy i także siekamy drobno . Teraz wrzucamy boczek na patelnię , razem z cebulką i smażymy mieszając -ja nigdy nie daję dodatkowego tłuszczu bo boczek zazwyczaj ma go dość . Jak boczuś i cebulcia zrobią złociste , odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

IMG_2141IMG_2142

Do miski z utartymi ziemniakami , wrzucamy jajko,mąkę , sól , pieprz,majeranek oraz smażony boczek z cebulką . Mieszamy dokładnie łyżką , aż do połączenia składników . Foremkę do pasztetu lub inna , taką ,jaką mamy , wykładamy cienkimi plastrami boczku , na ten podkład wylewamy nasza ziemniaczaną masę . Całość posypujemy po wierzchu pieprzem i wkładamy do piekarnika na około 35-40 minut , aż zobaczymy ślicznie zbrązowiałą i apetyczną skórkę wierzchnią
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation