Kuchnia

Recipes

Ciasto z malinami i kokosową pianką -

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny (250g)
5 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka kokosowa:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 budyń kokosowy lub śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g wiórków kokosowych
200 g gęstej śmietany 36%
1 koszyczek malin

Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą wylepiamy dno blaszki 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe musimy wymieszać. W oddzielnej misce ubijamy mikserem białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, powoli dosypujemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy wiórki z budyniem, ciągle mieszając. Na końcu należy dodać do masy śmietanę. Gotową masę wykładamy na ciasto z blaszki. Na wierzchu układamy maliny. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch. Ciasto z malinami pieczemy ok. 45-50 minut w 180°C. Po upieczeniu placek przechowujemy w chłodnym miejscu – na drugi czy nawet trzeci dzień jest tak samo dobry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation