Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Snikers vel Gosiak

W Internecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto


PRZEPIS
/na dużą blachę tzw. "sernikową"/

Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180oC
Czas pieczenia: 30-35 min.

Ciasto kakaowe
4 jajka
0,5 szkl. cukru
1 szkl. mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową warstwę (przedstawiona tutaj na zdjęciu wersja jest bez przekrojenia).

Krem I - krówkowy
1 szkl. mleka
10 dkg cukru
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dkg masła
cukier waniliowy
3-4 łyżki kajmaku (puszka ugotowanego mleko skondensowanego), do smaku (reszta kajmaku zostanie wyłożona na wierzch ciasta - zob. niżej jak układać)
Z mleka, cukru, mąk ugotować budyń. Jak ostygnie utrzeć z masłem i kajmakiem.

Krem II - cappucino
śmietana kremówka łaciata czerwona 400ml
2 śmietan- fix
4 łyżki cappuccino
cukier puder 2 łyżki / do smaku/
Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, cappucino i cukier puder.


Polewa czekoladowa
3 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Dodatkowo
paczka biszkoptów
2 paczki krakersów/herbatników
prażone orzeszki ziemne, solone
Złożenie ciasta

ciasto ciemne
krem I - krówkowy
biszkopt
krem II - cappucino
krakersy/herbatniki
pozostała część podgrzanego kajmaku
orzeszki ziemne, solone
polewa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation