Kuchnia

Nalewki, likiery, wina, napoje

Jak zrobić cydr

15 kg jabłek
Drożdże aktywne – specjalistyczne do wina lub piwa
Pożywka dla drożdży
Szklany gąsior

Cydr zwykły:

Jabłka dokładnie umyć i nie obierając ze skórki pokroić.
Wycisnąć z jabłek sok. Można najpierw zrobić pulpę i odcedzić przez sito, przecisnąć przez prasę, lub wycisnąć w sokowirówce. W ostatnim przypadku trzeba przefiltrować lub zebrać z powierzchni pianę.
Przelać sok do gąsiorka, dodać uwodnione drożdże i pożywkę. Zamknąć gąsiorek korkiem lub z rurką fermentacyjna. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 20-24 ˚C przez ok. 2 tygodnie. Następnie zlać trunek znad osadu soku i odstawić w chłodne miejsce na kolejne 2-3 tygodnie. Po odstaniu można przelać do butelek. Cydr jest gotowy do picia. Przed konsumpcją warto schłodzić w lodówce.

Cydr musujący:

Sposób przygotowania soku jest taki sam jak w przypadku zwykłego cydru.
Proces fermentacji trwa od 5 do 7 dni. Proces jest zakończony kiedy gaz wychodzi z rurki fermentacyjnej nie częściej niż raz na 2 minuty.
Rozlać do butelek odpornych na wysokie ciśnienie np. po piwie lub szampanie.
Do każdej butelki dodać trochę mniej niż łyżeczkę cukru – max 4g na ½ litra.
Zakapslować butelki i przenieść na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej, po czym przenieść np. do piwnicy lub inne w chłodne miejsce o temperaturze 5-10˚C.
Po 2-3 tygodniach cydr musujący jest gotowy do picia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation