Kuchnia

kuchnia

Kalafior po grecku ⋆ AgaMaSmaka - żyj i jedz zdrowo!


1 kalafior,
6 marchewek,
2 korzenie pietruszki,
1/4 dużego selera,
4-5 ziemniaków,
3 cebule,
4 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek (i mniej tym lepiej),
zioła i przyprawy: szczypiorek, sól himalajska lub morska, papryka ostra lub słodka, kurkuma, majeranek, bazylia, oregano, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 kopiaste łyżeczki).

AgaMaSmaka – żyj i jedz zdrowo!


Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie brytfanki.
Marchew, seler i korzeń pietruszki obieramy i trzemy na tarce (grube oczka) i starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli.
Polewamy emusją wody i oliwy z oliwek. Dusimy przez ok. 10 minut.
Po 10 minutach na warstwie duszących się warzyw kładziemy ziemniaki pokrojone w cienkie „talarki”.
Posypujemy papryką, solą i kurkumą.
Po ok. 10 minutach na warzywach układamy różyczki kalafiora.
Dusimy przez kolejne 10 minut.
Następnie posypujemy ziołami (majeranek, oregano, bazylia) a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przecierem pomidorowym i octem balsamicznym.
Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości kafiora.
Na koniec dodajemy szczypiorek.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation