Kuchnia

Wigilia

Makowiec z białego maku
Ola in the Kitchen: Boże Narodzenie
Składniki:

Ciasto:
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
3 szklanki przesianej mąki (400g)
250 g masła temp. pokojowa
10 łyżek mleka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1 kg białego maku
1,5 L wrzącego mleka albo wody (do maku)
150 g rozpuszczonego masła
3 jajka
180 g cukru pudru
100 g blanszowanych migdałów
240 g konfitury pomarańczowej
200 g marcepanu
200 g kwaśnej śmietany 22%
6 biszkoptów
ew. 3 łyżki likieru migdałowego

Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
7 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
2 garstki grubo siekanych orzechów włoskich

Foremka 40x26 cm, wyłożona pergaminem


Masa makowa: Dzień wcześniej zalewamy mak gorącym mlekiem albo wodą (może być pół na pół) i gotujemy na małym ogniu 30 minut od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Duży durszlak albo sitko wykładamy gazą i przekładamy mak do odsączenia z płynu. Następnie mielimy trzy razy. Przy drugim mieleniu dodajemy do maku biszkopty, marcepan i migdały. Gdy mak będzie już zmielony do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie ładnie połączona dodajemy na zmianę mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno. Do masy dodajemy 2 łyżki białka, delikatnie mieszamy do połączenia a następnie dodajemy już wszystko.
Na blaszkę wykładamy około 60% ciasta, następnie masa makowa na koniec pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 45 minut (wierzch ciasta powinien być złoty) w 180*C. Studzimy.
Lukier: Do cukru pudru dodajemy sok i mieszamy do połączenia. Lukier równomiernie rozprowadzamy na cieście a na koniec posypójemy orzechami.

* Jeśli chcemy pozbyć się skórki z migdałów wystarczy zalać je wrzątkiem.
* Biały mak najlepiej jest kupić w listopadzie. W grudniu będzie problem z jego zakupem.
* Jeśli mamy likier migdałowy to polecam go dodać, ale nie polecam olejku migdałowego.
* Makowiec można mrozić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation