Kuchnia

przetwory

: Cukinia w oliwie

Cukinie w oliwie

Skladniki:
35 malych, mlodych cukinii
okolo 300 - 400 ml oliwy z oliwek
1 "bukiet" natki pietruszki
2-3 zabki czosnku
pol litra octu winnego (z bialego wina)
80-100 gram soli
czarny pieprz w "kulkach" (niezmielonego)



Przygotowanie:
Cukinie dokladnie myjemy i przecinamy na cztery czesci.



Przekladamy do durszlaka, pod ktory wkladamy talerz. Cukinie posypujemy sola (ja dosypalam " na oko", jedna mala garsc) i odczekujemy 2 godziny, az pusci z niej sok.



Po uplywie czasu pluczemy cukinie pod biezaca woda.

Do garnka wlewamy pol litra octu i pol litra wody oraz dosypujemy 40 - 50 gram soli. Kiedy zacznie wrzec, wrzucamy nasze cukinie i gotujemy je 4-5 minut.



Nastepnie odcedzamy. Wysuszamy cukinie (moze byc sciereczka kuchenna lub papierowym recznikiem kuchennym). Odkladamy do ostygniecia.



Obtaczamy je w drobno pokrojonej natce pietruszki i czosnku.
Do slioka wrzucamy troche pieprzu w "kulkach" i ukladamy slupki cukinii. Calosc zalewamy oliwa z oliwek.



Sloiki zakrecamy oraz pasteryzujemy.

Notka: Chcialam zaznaczyc, ze przepis nie jest toskanski tylko ogolnie - wloski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation