Kuchnia

grillowo

Szaszłyki z kurczakiem, papryką i ananasemZamieszaj.pl

Składniki na szaszłyki:
– 2 filety z kurczaka
– 1/2 ananasa
– 1 czerwona papryka
– 1 zielona papryka
– 1 czerwona cebula

Składniki na marynatę:
– 1/2 szkl. sosu barbecue
– 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 1/4 szkl. soku pomarańczowego
– 2 lyżki miodu
– 1 łyżka octu winnego
– 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Do podania: sos barbecue, limonka i świeża kolendra

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę (ok. 1 – 1,5 cm). Ananasa pokroić na plastry, odkroić skórę, wyciąć środek, miąższ pokroić w kostkę takiej samej wielkości jak kurczaka. Podobnie pokroić paprykę a cebulę w ósemki. Składniki marynaty wymieszać i zalać nią kurczaka oraz pozostałe składniki. Marynować około 1 godziny. Po tym czasie składniki nadziewać na patyczki. Dobrze rozgrzać patelnię grillową (albo rozpalić grilla), ułożyć szaszłyki i grillować w sumie przez ok. 10 – 12 minut, w międzyczasie obracając. Podawać skropione limonką i
świeżą kolendrą oraz sosem barbecue.

P.s. Jeśli chcecie ułatwić sobie pracę, możecie przed marynowaniem składników najpierw nabić je na patyczki a dopiero potem zalać marynatą. Pamiętajcie tylko aby szaszłyki co jakiś czas obracać aby wszystkie składniki równomiernie się zamarynowały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation