Kuchnia

OBIADY

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem - kuchniabazylii.pl

SKŁADNIKI

podwójna pierś z kurczaka
3 kolorowe papryki
połowa puszki ananasa
średnia cebula
3 ząbki czosnku
kawałek startego imbiru, bądź imbir w proszku
5 łyżek ketchupu
sok z puszki z ananasa
2 łyżki sosu sojowego
papryka ostra do doprawienia
łyżeczka cukru
sól oraz pieprz do smaku
olej do smażenia
ryż do podania

PRZEPIS

1
Czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy składniki się zeszklą dodajemy kurczaka i podsmażamy.

2
Następnie zalewamy całość sokiem z ananasa i dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojonego w kostkę ananasa.

3
Czekamy, aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki: 5 łyżek ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, ostrą paprykę oraz sól, pieprz i cukier. Gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając, do momentu połączenia się przypraw.

4
Podajemy z ryżem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation