Kuchnia

kulinaria

Sernik czekoladowy

Składniki:
- 600g sera trzykrotnie zmielonego
- 8 jajek
- 2 tabliczki czekolady(każda po 200g)
- kostka dobrej jakości masła w temperaturze pokojowej
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- pół szklanki mleka w proszku
- szklanka cukru pudru
- ekstrakt z wanilii lub prawdziwy cukier waniliowy
- 2 łyżki masła do polewy

Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Lekko studzimy.
Żółtka ubijamy razem z ekstraktem(cukrem waniliowym),mąką ziemniaczaną,cukrem pudrem,mlekiem w proszku i masłem.Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy kakao.Miksujemy do połączenia składników.Dodajemy stopniowo po łyżce sera białego zmniejszając obroty miksera na minimum.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladowo-serową.

Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec sernik 10 minut.Potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 1.5 nawet do 2 godzin.

Studzimy sernika w uchylonym piekarniku.

Tabliczkę czekolady razem z dwoma łyżkami masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Polewamy czekoladową polewą wystudzony sernik który wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation