Kuchnia

kulinaria

Pancakes

Składniki

1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
1/4 szklanki mleka,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1 jajko,
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
1 dojrzały banan

Szybki przepis na wyjątkowo smaczne pancakes. Pozwala na przygotowanie 10 placuszków.
Etapy przygotowania

Wszystkie składniki z wyjątkiem banana zmiksować. Odstawić ciasto na 5 min. W tym czasie rozgrzać patelnię (najlepiej nieprzywierającą). Placuszki smażyć bez dodatku tłuszczu. Za pomocą łyżki formować na patelni małe placuszki (1 łyżka ciasta = 1 naleśnik). Kiedy ciasto lekko się zetnie, na każdym naleśniku ułożyć kilka plasterków banana. Smażyć jeszcze chwilę, po czym obrócić na drugą stronę i piec, aż się zarumienią. Podawać z jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation