Kuchnia

Przepisy

Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo


Składniki:
opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów),

Sos mięsny:

300 g mielonego mięsa,
1 średnia cebula,
2 większe ząbki czosnku,
2 średnie marchewki,
1 niezbyt duża czerwona papryka,
1 puszka (400 g) pomidorów,
ok. 100 g startego żółtego sera,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oleju.


Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.
Olej rozgrzać na nim i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać marchew i paprykę i wszystko razem poddusić przez około 3 minuty. Dodać posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.


Sos mleczny:
150 ml mleka,
2 jajka,
3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie łyżka posiekanej zielonej pietruszki.

Wszystko razem roztrzepać dokładnie.


Ciasto filo pociąć na szerokie paski. Wyższą formę do zapiekania wyłożyć papierem, a następnie paskami ciasta w taki sposób, aby wystawały one nad formę. Na ciasto nałożyć kilka łyżek mlecznego sosu, na sos znowu paski ciasta w podobny sposób. Na druga warstwę ciasta ponownie kilka łyżek sosu mlecznego, następnie trzecia warstwę ciasta. Na to ponownie sos mleczny i cały sos mięsny. Na górę rozsypać ser żółty, przykryć wystającymi paskami ciasta i zalać całość resztą sosu mlecznego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez około pół godziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation