Kuchnia

kuchnia

Chlebek pita

Składniki na 8 sztuk:

200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
300 g mąki pszennej (użyłam chlebowej, typ 750)
2,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki oliwy z oliwek

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 150 g mąki, wymieszać całość za pomocą trzepaczki rózgowej lub miksera. Naczynie przykryć czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Do podrośniętego ciasta dodać sól, oliwę z oliwek i pozostałą ilość mąki, całość zagnieść. Ciasto przenieść na stolnicę delikatnie oprószoną mąką i wyrabiać ok. 5 minut, aż stanie się ono elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Uformować kulę, umieścić w misce delikatnie posmarowanej oliwą z oliwek, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 80 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 230 C. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę lekko oprószoną mąką, przekroić na pół, a każdą z połówek na cztery części. Uformować osiem małych bułeczek, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut. Następnie każdą z bułeczek rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 - 18 cm i grubości ok 0,5 cm. Gotowe placki piec najlepiej w dwóch partiach, po cztery za każdym razem, przez 6-8 minut układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia chlebki pita powinny nieco zbrązowieć i wybrzuszyć się tworząc wewnątrz spore kieszonki. Podawać z ulubionymi dodatkami, na ciepło lub po przestudzeniu, jako dodatek do past wszelakich lub w postaci kanapek faszerując puste przestrzenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation