Kuchnia

Dania dietetyczne

jadłonomia · roślinne przepisy
Idealny pasztet z białej fasoli

Składniki:
•2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
•2 duże cebule, pokrojone w pióra
•1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
•2 łyżeczki majeranku
•1 łyżeczka tymianku
•spora szczypta gałki, startej
•2 ząbki czosnku
•łyżeczka musztardy
•100 ml oleju + sporo do smażenia
•5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości.
2.W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać.
3.Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową - dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył. Wyjąc na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić. Pyszny z dobrą musztardą, chrzanem, ćwikłą albo sosem tatarskim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation