Kuchnia

przekąski

Boczek gotowany

1 kg boczku
2 łyżeczki żelatyny


Marynata:
2 łyżki oleju
przyprawa w płynie Maggi
Vegeta
bazylia
oregano
sól
pieprz


Boczek opłukać i osuszyć.
Olej wymieszać z przyprawą w płynie Maggi, Vegetą, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Marynatę wyłożyć na boczek i rozsmarować.
Posypać żelatyną (sypką), boczek zrolować i związać nitką.
Włożyć do lodówki na około 90 minut.

Następnie przełożyć do rondla, delikatnie zrumienić, podlać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 80 minut.
Od czasu do czasu boczek można obracać i dolewać wodę.
Ostudzić, zdjąć nitki i pokroić boczek w cienkie plastry.

Z wody, w której gotował się boczek można zrobić sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation