Kuchnia

gotowanie

ZEPPOLE

Składniki na ciasto parzone:
300 g wody
225 g mąki pszennej
140 g masła
350 g jajek (mniej więcej 6 niedużych)
szczypta soli
cukier puder - do oprószenia po wystudzeniu
wiśnie z gęstego syropu lub zalewy

W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Po tym czasie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Gotowe przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okręgi o średnicy około 8 cm, pozostawiając między nimi przerwy (urosną).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem budyniowy:
500 g pełnego mleka
pół laski wanilii
4 duże żółtka
50 g mąki pszennej
120 g drobnego cukru

W garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok.
Cukier utrzeć z żółtkami do białości (np. mikserem z końcówką do ubijania białek), wsypać mąkę i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Gotować do zgęstnienia kremu. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób by dotykała powierzchni kremu, by nie utworzył się kożuch. Całkowicie wystudzić.
Wykonanie
Upieczone ciastka oprószyć pudrem, na każde przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krem budyniowy, ozdobić wiśnią. Z przepisu otrzymałam około 25 ciastek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation