Kuchnia

Kuchnia hiszpańska

Crema catalana - Kuchnia hiszpańska

Tego potrzebujesz:

1 l mleka
⅔ szklanki drobnego cukru
8 żółtek
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczane

Wymieszaj w dużym garnku mleko z czterema łyżeczkami cukru i sokiem z cytryny, a następnie zagotuj i przestudź.
W misce utrzyj żółtka z dwoma łyżeczkami cukru i mąką ziemniaczaną. Połącz z mlekiem.
Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż krem stężeje.
Przełóż krem do niskich foremek i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Tuż przed podaniem posyp krem kataloński resztą cukru i skarmelizuj specjalnym palnikiem do crema catalana albo wstaw foremki posypane cukrem na chwilę na górną półkę dobrze rozgrzanego piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation