Kuchnia

ciasto francuskie

ślimaczki z serkiem i rodzynkami
Składniki:
500g blok ciasta francuskiego
garść rodzynek
250g serka trzykrotnie zmielonego (u mnie quark)
cukier puder do smaku
1 jajko
Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Serek wymieszać z cukrem pudrem do smaku. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć z nadmiaru wody i wymieszać z serkiem. Tak przygotowanym nadzieniem posmarować rozwałkowane ciasto (ze strony, od której będziemy zaczynać rolowanie, posmarować mniejszaą ilością serka, żeby ciasto dopiekło się w środku). Całość zwinąć w rulon. Pokroić na plastry okolo 2 cm, rozpłaszczyć ręką. Gotowe ślimaczki rozłożyć na blaszce posypanej mąką i posmarować je rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Przełożyć na drugą stronę, posmarować jajkiem i piec jeszcze ok. 5 minut. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation