Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki
Na ciasto:

15 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
300 g mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)
30 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko

Na nadzienie:

50 g roztopionego masła
4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
3 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie w naczyniu powinny pojawić się liczne bąbelki.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z solą.
Do zaczynu drożdżowego dodać żółtko i roztopione masło. Połączyć składniki i całą mieszankę wlać do miski z mąką.
Wymieszać składniki w misce, a następnie przenieść masę na blat i wyrabiać ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne.
Uformować kulę z ciasta i umieścić ją w misce wysmarowanej olejem. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie: wymieszać roztopione masło z cukrem i cynamonem.
Blat podsypać mąką.
Wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
Ciasto równomiernie posmarować pastą cynamonową, a następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Rulon przekroić na pół, zostawiając przy jednym z końców kilkucentymetrowy złączony fragment (potem jego również się rozetnie, ale w ten sposób łatwiej się zaplata warkocz). Obie części zawijać na przemian w warkocz, starając się, aby rozcięcie z widocznymi warstwami ciasta i nadzienia znajdowało się na wierzchu. Gdy warkocz będzie zapleciony na całej długości, można rozciąć pozostawiony złączony fragment rulonu, a następnie połączyć oba końce tak, aby powstał okrągły wieniec.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation