Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

babka kokosowo-mandarynkowa... - przepis ze Smaker.pl

ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne w sam raz z kubkiem mleka bądź z filiżanką gorzkiej kawy.
Składniki

2 pokrojone na kawałki mandarynki
1 i 1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy 2 łyżeczki
3/4 szklanki oleju
3 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
100g wiórkek kokosowych
szczypta soli
margaryna i kaszka manna do smarowania i posypania formy do babki
sok z 2 mandarynek
Polewa: 200g posiekanej białej czekolady
sok z mandarynki

Mandarynki wkładamy do naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut. Wyjmujemy i miksujemy w blenderze aż zrobi się pure.

Następnie dodajemy cukier, olej, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy.

Ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180st około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem.

Po wystudzeniu nasączamy babkę sokiem z dwóch mandarynek, i polewamy polewą


polewa: Roztapiamy czekoladę i mieszamy z sokiem z mandarynek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation