Kuchnia

Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Bardzo lubię zupę z pomidorów, a że trwa na nie sezon, postanowiłam to wykorzystać. Zrobiłam krem ze świeżych pomidorów.
Dlaczego warto jeść pomidory? Zawierają one lipoken, a ich jedzenie wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału. Lipoken jako przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia, bo neutralizuje wolne rodniki. Pomidory mają też działanie moczopędne, przeciwnowotworowe i poprawiają odporność. Na pewno warto je jeść także ze względu na zawartość potasu.
Składniki:
5 dużych i dojrzałych pomidorów
opcjonalnie puszka pomidorów
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz, majeranek
4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Zagotowałam bulion, dodałam obrane i pocięte na ćwiartki pomidory, doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam obrane ząbki czosnku, wszystko razem gotowałam kwadrans na wolnym ogniu. Jeśli zupa jest zbyt mało pomidorowa, można dodać pomidory z puszki. Następnie dokładnie zmiksowałam zupę na gładki krem.
Można ją dodawać z ulubionymi dodatkami. Ja lubię ją jeść z grzankami.
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation