Kuchnia

gluten free

Naleśniki
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
15 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli morskiej
2 duże jajka
300 ml mleka (dowolnego, użyłam ryżowego, może być owsiane, krowie, kozie)
30 g oleju kokosowego lub roztopionego masła
Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszać rózgą lub mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.
Dobrze rozgrzać patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.
Odłożyć na talerz i usmażyć resztę naleśników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation