Kuchnia

Przepisy

Pikantny sos BBQ domowy
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 drobno posiekana cebula
250 ml puree z pomidorów
3 łyżki musztardy dijon
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
1/4 szklanki mocno zbitego cukru jasnobrązowego ja używam muscavado nadaje bardziej specyficzny posmak
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki sosu tabasco- można pominąć
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
sól
pieprz
Opis wykonania:
Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy puree z pomidorów, musztardę, sok z cytryny, cukier trzcinowy, sos Worcestershire i tabasco, ziele angielskie, imbir oraz 1/4 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem.
Doprowadzamy sos do wrzenia, zmniejszamy ogień na mniejszy i wolno gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Sos można wykorzystać od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Ale raczej na to bym nie liczyła Emotikon wink. Często też dodaje do niego ciemnej melasy z buraków, wówczas zmniejszam ilość cukru. Tym samym wzmacniam bardziej karmelowy posmak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation