Kuchnia

Zdrowe odżywianie konkurs

Sałatka brokułowa z serem lazur i pieczonymi batatami
Składniki

2 bataty
1 główka brokuła
3 garście orzechów włoskich
100 g sera lazur
kiść ciemnych winogron bezpestkowych
1/2 czerwonej cebuli

Sos

Sok z 1 małej limonki
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 i 1/2 łyżki miodu
1/4 szklanki oliwy / ok 4 – 5 łyżek
Świeży pieprz

Przygotowanie

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Piekarnik rozgrzej 210 stopni, ziemniaki przełóż do miski, oprócz solą, czosnkiem i skrop olejem (1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka czosnku suszonego, 1-2 łyżki oliwy). Piecz 25 minut, w trakcie pieczenia 2 razy przemieszaj.

W tym czasie brokuła pokrój na nieduże różyczki, wrzuć do wrzącej wody, dodaj 2 szczypty soli i obgotuj 2-3 minuty. Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj (możesz zamiast na patelni dodać je do batatów na ostatnie 5 minut pieczenia). Cebulkę pokrój w piórka i posól, odstaw na 5 minut, aż zmięknie. Winogrona przekrój na pół, jeśli używasz tych z pestkami, wyjmij je. Do miski przełóż brokuły, winogrona, cebulę, pokruszony ser i ciepłe bataty. Polej dressingiem przygotowanym z podanych składników i bardzo delikatnie przemieszaj. Posyp podprażonymi orzechami. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation