Kuchnia

ZdrowoMi

Just Be Fit Be Strong!: Makaron razowy z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej

Składniki:
- 250g makaronu razowego (u mnie 3-kolorowy, może być bezglutenowy)
- 300-350g bobu (ugotowanego, obranego)
- 250-300g groszku cukrowego (obranego)
- 200g śmietany 12%
- 100g parmezanu
- 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć)
- 30 listków bazylii
- 10 listków mięty
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Groszek również obieramy z łupinek. Do malaksera wrzucamy obrany bób i groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym). Gdy cebula się zeszkli dorzucamy zmiksowaną pastę i podgrzewamy ciągle mieszając. Ja pastę podałam na makaronie, ale równie dobrze możecie zmieszać ją z makaronem na patelni. Przyozdabiamy listkami bazylii, obranym bobem i groszkiem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation