Kuchnia

Przepisy

Papryka po Chorwacku / Przetwory na Zimę | FlyB - Kulinaria
Skład:

ok. 12 dużych, mięsistych papryk (dałam czerwoną, zieloną i żółtą)

150ml octu 10%

150ml wody

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

8-10 ziarenek pieprzu

6 liści laurowych

300g musztardy (użyłam Bawarskiej)

150ml oleju



Przygotowanie:

Papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne i myjemy. Następnie kroimy w paseczki.

Do garnka wlewamy ocet, wodę i dosypujemy cukier, sól, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mieszamy i dorzucamy paprykę (nie martwmy się, że zalewy jest tak mało - papryka podczas gotowania puści sok)
Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5min.
Paprykę odcedzamy i studzimy (Zalewę wylewamy)

Musztardę mieszamy z olejem za pomocą trzepaczki.

Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy.

Masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Nie trzeba pasteryzować !!!

Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę.

Idealny dodatek do wszelkich kanapek, jajek, wędlin na zimno itp.

Z tej porcji wyszły mi 4 słoiki po ok. 330ml.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation