Kuchnia
Jedzenie
Zdrowe batoniki owsiane z bakaliami - Targ Smaku
Składniki na ok. 12-14 batoników:
2 szklanki płatków owsianych (mogą być byskawiczne),
100 g posiekanych orzechów laskowych,
2 łyżki siemienia lnianego,
3 łyżki wiórków kokosowych,
1/3 szklanki ziaren słonecznika,
150 g miodu (1/2 szklanki),
75 g masła orzechowego (ok. 1/3 szklanki),
30 g masła,
łyżka ekstraktu waniliowego,
60 g żurawin,
70 g rodzynek sułtanek (użyliśmy tych dużych, żółtych).
Kroimy rodzynki (i żurawiny jeśli są duże) na mniejsze kawałki, odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.
Płatki owsiane, orzechy i słonecznik równomiernie rozprowadzamy na blasze i prażymy przez 9 minut, następnie dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy przez 1-2 minuty (lepiej zostańcie przy piekarniku i obserwujcie, żeby wiórki się nie spaliły). Kiedy wiórki lekko zbrązowieją wyjmujemy blachę z piekarnika, zawartość przesypujemy do dużej miski. Temperaturę obniżamy do 150ºC.
W małym rondelku podgrzewamy miód, masło orzechowe i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, nie powinna być bardzo gorąca - i nie należy doprowadzić jej do wrzenia! Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.
Do miski z płatkami dodajemy żurawinę i rodzynki, a następnie wlewamy masę miodowo-orzechową, dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dno i boki) i wyrównujemy. Batoniki przykrywamy papierem i mocno dociskamy rękami. Masa powinna być dobrze ubita, inaczej batoniki będą się kruszyć przy krojeniu. Zdejmujemy papier i pieczemyw 150ºC, przez ok 20-30 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje.
Batoniki wyjmujemy z piekarnika, obciążamy (jeśli macie drugą tej samej wielkości blachę, połóżcie ją na batonikach i obciążcie np. opakowaniem cukru/mąki). Dobre ubicie batoników przed pieczeniem i obciążenie, kiedy będą stygnąć jest bardzo ważne! Dzięki temu będą zwarte, trwałe i unikniecie kruszenia przy krojeniu.
Uwaga – kroimy dopiero, gdy całkowicie wystygną! Im strasze tym lepsze :)
Zdrowe batoniki owsiane przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 14 dni, można je również mrozić.
Smacznego!
MA==