Kuchnia

Przepisy

lody marchewkowe

Składniki

450-500g marchewek
250 ml soku jabłkowego
1 banan
3-6 łyżek miodu( w zależności od upodobań)
3 szczypty- 1/4 łyżeczki cynamonu( w zależności od upodobań)
3-4 szczypty sproszkowanego imbiru( opcjonalnie)
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Marchewki obrać, pokroić w krążki i ugotować z odrobiną cukru, aż będą zupełnie miękkie. Całkowicie ostudzić.
Marchewki i pozostałe składki zmiksować blenderem lub mikserem do koktajli, do uzyskania zupełnie gładkiego musu. Dosłodzić i przyprawić według własnych upodobań*.

Jeśli lody robimy w maszynie: mieszankę należy wcześniej schłodzić a następnie przelać do urządzenia i postępować według instrukcji. Przed podaniem z zamrażarki, wyjąć lody około 10 minut wcześniej, aby zmiękły.

Jeśli nie mamy maszyny do lodów: masę przelać do pojemniczków na lody na patyku lub szklaneczek i zamrozić.

Smacznego:)

*za pierwszym razem do lodów dodałam 6 łyżek miodu i 1/4 łyżeczki cynamonu- oba składniki były wówczas bardzo mocno wyczuwalne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation