Kuchnia

Mr Food and no one else

Crème brûlée

Składniki (6 porcji):
250 ml śmietany kremówki (30/36%) w temp. pokojowej
100 ml mleka
4 żółtka
1 laska wanilii
100 g cukru
cukier brązowy (ok. 1 łyżki na porcję)
Mleko, cukier i wanilię doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietankę i żółtka - dokładnie wszystko mieszamy. Rozlewamy mieszankę do naczyń. Naczynia układamy w głębokiej blasze, zalewamy wodą do ok. 1/2 wysokości naczyń.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego 130 stopni i pieczemy przez ok. 45 min (masa musi się ściąć).
Wyjmujemy i studzimy na kratce. A następnie przez kilka godzin w lodówce (deser musi być dobrze schłodzony.
Desery posypujemy cukrem i karmelizujemy go za pomocą palnika gazowego.
Podajemy od razu.

Smacznego! :) .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation