Kuchnia

Przepisy

Zdrowe batoniki owsiane z bakaliami - Targ Smaku
Składniki na ok. 12-14 batoników:

2 szklanki płatków owsianych (mogą być byskawiczne),

100 g posiekanych orzechów laskowych,

2 łyżki siemienia lnianego,

3 łyżki wiórków kokosowych,

1/3 szklanki ziaren słonecznika,

150 g miodu (1/2 szklanki),

75 g masła orzechowego (ok. 1/3 szklanki),

30 g masła,

łyżka ekstraktu waniliowego,

60 g żurawin,

70 g rodzynek sułtanek (użyliśmy tych dużych, żółtych).

Kroimy rodzynki (i żurawiny jeśli są duże) na mniejsze kawałki, odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.

Płatki owsiane, orzechy i słonecznik równomiernie rozprowadzamy na blasze i prażymy przez 9 minut, następnie dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy przez 1-2 minuty (lepiej zostańcie przy piekarniku i obserwujcie, żeby wiórki się nie spaliły). Kiedy wiórki lekko zbrązowieją wyjmujemy blachę z piekarnika, zawartość przesypujemy do dużej miski. Temperaturę obniżamy do 150ºC.

W małym rondelku podgrzewamy miód, masło orzechowe i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, nie powinna być bardzo gorąca - i nie należy doprowadzić jej do wrzenia! Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

Do miski z płatkami dodajemy żurawinę i rodzynki, a następnie wlewamy masę miodowo-orzechową, dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dno i boki) i wyrównujemy. Batoniki przykrywamy papierem i mocno dociskamy rękami. Masa powinna być dobrze ubita, inaczej batoniki będą się kruszyć przy krojeniu. Zdejmujemy papier i pieczemyw 150ºC, przez ok 20-30 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje.

Batoniki wyjmujemy z piekarnika, obciążamy (jeśli macie drugą tej samej wielkości blachę, połóżcie ją na batonikach i obciążcie np. opakowaniem cukru/mąki). Dobre ubicie batoników przed pieczeniem i obciążenie, kiedy będą stygnąć jest bardzo ważne! Dzięki temu będą zwarte, trwałe i unikniecie kruszenia przy krojeniu.

Uwaga – kroimy dopiero, gdy całkowicie wystygną! Im strasze tym lepsze :)

Zdrowe batoniki owsiane przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 14 dni, można je również mrozić.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation