Sport i fitness

BeDiet

Pieczony kurczak z warzywami na musie jaglano - kalafiorowym


40 g kaszy jaglanej
100 g kalafiora
1 mały ząbek czosnku
2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy

120 g piersi z kurczaka
garść liści bazylii
1/2 dużego pomidora
1/3 czerwonej papryki
1/2 małej cebuli
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala


Kurczaka kroimy w paski i nacieramy odrobiną soli oraz ostrej papryki, posypujemy bazylią i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po upływie 60 minut wrzucamy mięso do woreczka do pieczenia, dodajemy ćwiartki pomidora, paprykę pokrojoną w paski, świeże liście bazylii oraz cebulę (piórka, plastry).
Wszystkie składniki w woreczku posypujemy przyprawą garam masala, zawiązujemy i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180'C.

Kaszę jaglaną opłukujemy, zalewamy wrzątkiem (przy tej ilości kaszy około 250 ml), dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut, a następnie odstawiamy i czekamy aż kasza wchłonie cały płyn.
W między czasie gotujemy kalafior do miękkości, odcedzamy.
Kaszę i kalafior wraz z czosnkiem blendujemy na głodki mus, który nakładamy do głębokiego talerza/miseczki.

Gdy mięso z warzywami już się upiecze, odlewamy z woreczka nadmiar wody i przekładamy jego zawartość na przygotowany mus jaglany, danie podajemy w towarzystwie świeżych ziół :-)
Na 1 porcje
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation