Kuchnia

Tarta na słono

Kolizje smaków: Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową

Ilość porcji: 4-6 ( biała forma do tarty z Ikea)
Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia
Składniki:
Na ciasto:

110g mąki pszennej
110g mąki żytniej pełnoziarnistej
100g miękkiego masła
1 jajko
5 łyżek zimnej wody
Szczypta soli


Na farsz:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
Garść zielonej fasolki szparagowej
Garść żółtej fasolki szparagowej
330ml śmietany 18% (duże opakowanie)
50g żółtego sera
3 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki pietruszki
Olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy nieco mąki, jeśli jest zbyt twarde to dodajemy nieco wody. Następnie zawijamy w woreczek i umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i umieszczamy w garnku z zimną osoloną wodą, gotujemy około 20 minut. Możemy również ugotować ją na parze. Kurczaka czyścimy z błonek i tniemy na paseczki. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy patelnię z kapką oleju rzepakowego i smażymy kurczaka na złoty kolor. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Wałkujemy na blacie obsypanym mąką i układamy w formie od tarty. Dziurawimy lekko widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (termoobieg) na 12 minut. Kiedy spód się podpieka umieszczamy w miseczce jajka, śmietanę, starty na małych oczkach ser oraz posiekaną pietruszkę. Doprawiamy obficie pieprzem, trochę mniej solą i mieszamy całość. Na ciasto wykładamy fasolkę, na to kurczaka, a na końcu wylewamy delikatnie jajeczną masę. Pieczemy kolejne 20 - 25 minut. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation