Kuchnia
Koktaile i soki
Koktajl owocowy
Kuszą apetycznym wyglądem i aromatem. A przy tym są smaczne i proste do przygotowania – pyszne koktajle owocowe i warzywne.
Pora, by zagościły także w twoim menu.
Mogą zastępować małe posiłki (np. drugie śniadanie, podwieczorek) albo stanowić uzupełnienie dania (np. lekkiej kolacji).
Najwartościowsze i najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale w zamkniętym naczyniu, w lodówce, mogą postać kilka godzin.
Do ich przyrządzania wykorzystaj warzywa i owoce (najlepiej świeże), kefir, maślankę, jogurt naturalny. Świeże zioła, pestki, orzechy i przyprawy niech urozmaicają ich smak i zwiększają wartość odżywczą.
Pamiętaj, że najlepiej smakują schłodzone. Oto kilka przepisów na pyszne koktajle owocowe i warzywne, które nie tylko zaspokoją głód i pragnienie, ale też poprawią twoje samopoczucie i zadbają o urodę. Możesz zmieniać ich smak i działanie dodając odpowiednie składniki. Komponuj więc koktajle zgodnie z twoimi potrzebami.
NA STRES: maślankę zmiksuj z kawałkiem świeżego ogórka, łyżką orzechów włoskich, koperku i melisy.
Zielenina i orzechy zawierają magnez, który zwalcza stres.
WZMACNIAJĄCY: garść czarnych porzeczek zmiksuj ze 150 ml kefiru, łyżeczką miodu i listkami mięty.
Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu.koktajle owocowe warzywne
OCZYSZCZAJĄCY: posiekaną botwinkę ugotuj w małej ilości wody, ostudź. Zmiksuj z jogurtem naturalnym, koperkiem i łyżką otrąb.
Pomaga oczyścić przewód pokarmowy.
ORZEŹWIAJĄCY:listki świeżej mięty zmiksuj ze 100 ml soku jabłkowego i sokiem z połowy cytryny. Zmroź i zmiksuj.
Doskonale gasi pragnienie i odświeża.
MA==