Ogród

ciasta.

Ciasto łaciate z masą serową

Składniki na ciasto łaciate:
1. białe:
· 6 białek
· 200 g cukru
· 50 g mąki pszennej
· 150 g mąki ziemniaczanej
· 1 łyżka octu
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
2. ciemne:
· 6 jaj
· ¾ szklanki cukru
· szklanka mąki pszennej
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

WYKONANIE CIASTA ŁACIATEGO I PIECZENIE:
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie).
Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu.
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na 3 równe blaty.

Składniki na masę z sera gotowanego:
· 1 kg sera białego zmielonego
· szklanka cukru
· 6 żółtek
· 3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej
· cukier waniliowy
· ½ szklanki mleka
· 200 g masła lub margaryny
Ser, masło, cukry i żółtka wkładamy do dużego garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Mąkę rozrabiamy w ½ szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.

Dodatki:
· polewa
· 40 g wiórek kokosowych
WYKONANIE:
blat ciasta łaciatego
½ masy serowej( wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto i wyrównujemy)
blat ciasta łaciatego
½ masy serowej
blat ciasta łaciatego
polewa+ wiórki kokosowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation