Kuchnia

kuchnia

Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Składniki na naleśnikowe ciasto (około 12 -14 sztuk):

250 g mąki pszennej
1/2 l mleka
3 jajka
1 łyżka cukru
20 g roztopionego masła (najlepiej roztopić je na patelni, na której później usmażymy naleśniki)
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni naleśniki (bez dodatku tłuszczu!).

Składniki na masę serową:

250 g twarogu półtłustego
400 g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek prosto z torebki ; )
Twaróg dokładnie rozetrzeć mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. (Można również zmielić go maszynką.) Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Dokładnie wymieszać.

Składniki na śmietanową masę:

150 ml śmietanki kremówki 30 %
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
Jajko rozbełtać widelcem, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.

Na upieczone naleśniki nakładać po 1 łyżce serowej masy i zawijać w ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie. Podana ilość wystarczyła mi na ułożenie 2 warstw w naczyniu : ) Całość zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 40 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło! ; )

Składniki na malinowy sos:

400 g malin (mogą być mrożone)
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1-2 łyżki wody
opcjonalnie cukier do mrożonych malin (2 łyżki) choć ja preferuję kwaskowy posmak i nie dodaję
Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier jeśli chcecie aby sos był słodki. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z wodą i przelać do gorących malin. Gotować razem przez kilka minut i zdjąć z ognia. Czasem, gdy maliny nie do końca mi się rozpadną całość miksuję jeszcze blenderem.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation