Kuchnia

Coś na ząb

Kulebiak z mięsnym nadzieniem
Składniki

ciasto:
mąka pszenna - 250 g
masło - 100 g
cukier puder - 2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
drożdże instant - 7 g
kwaśna śmietana - 1/4 szklanki
żółtko - 2 szt
jajko - 2 szt

Sposób przygotowania

Farsz:

Przygotowałam go podobnie jak nadzienie do pierogów z mięsem. Ugotowane (lub upieczone mięso) zmieliłam z ugotowanymi warzywami: marchewką, pietruszką i selerem. Dolałam nieco wywaru pozostałego z gotowania mięsa z warzywami (nadzienie dzięki temu nie będzie suche). Wymieszałam go z fasolką szparagową, zielonym groszkiem, zieloną natka pietruszki, przesmażoną cebulką oraz jajkiem. Doprawiłam solą i pieprzem.

To tylko przykład, nadzienie może być w zasadzie dowolne!


Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj do momentu, gdy ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Wyrobione włóż na chwilę do lodówki (ja zostawiłam je w lodówce na noc). Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta na grubość ok. 0,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku nałóż farsz, zawiń wzdłuż dłuższego boku, końce kulebiaka zawiń pod spód. Gotowy pieróg ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piecz w temp. 180oC do momentu lekkiego zbrązowienia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation