Kuchnia

przepisy

Banoffee Pie (ciasto bez pieczenia) | SweetCakes
Słynny na wyspach deser składający się z toffi, bananów i śmietany kremówki. Bardzo słodki i bardzo smaczny deser, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i wyjątkowych zdolności kulinarnych. Idealne ciasto na każdego rodzaju przyjęcia i imprezy. Polecam toffi maniaczka:-)

Rozmiary formy do pieczenia: blaszka do tarty o średnicy 20-23 cmnajlepsza z wyjmowanym dnem.

Składniki na spód:

250g ciastek digestive
100g masła ( rozpuszczone)
Składniki na krem:

1 puszka gotowej masy krówkowej (kajmak) (397g)
4 małe banany
300ml śmietany kremówki 30-36%
starta gorzka czekolada do dekoracji
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z roztopionym masłem . Tak przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć, ubijając mocno dno i boki formy. Schłodzić w lodówce około 30min.

Na gotowy spód ciasteczkowy wyłożyć masę kajmakową.

Banany obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny (nie ściemnieją). Ułożyć pokrojone banany.

Śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na wierzch ciast, całość posypać startą czekolada. Schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation