Kuchnia

chleb

Mięciutka, wilgotna i mocno cytrynowa babka, doskonała do herbaty o każdej porze dnia. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta - łatwe i szybkie. Zapraszam do wypróbowania. Porcja na foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2 litry.
Data dodania:
29.10.2007r.
Składniki:
CIASTO
25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny (może być Kasia, Palma, dałam Palmę)
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

LUKIER
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Przepis na ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć do białości (na puszystą masę) z miękką margaryną i cukrem. Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę (wcześniej wyszorowaną i sparzoną). Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

Przygotować foremkę na babkę z kominkiem (2 litry), wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem.
Przepis na lukier:
Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation