Kuchnia

podano do stołu

Dyniowe kluski śląskie z pieczonych ziemniaków / Gotuje, bo lubi

4 duże ziemniaki

1 łyżka oliwy

1/2 szklanki puree z dyni

3 łyżki parmezanu

2 łyżki semoliny

mąka ziemniaczana

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

1/2 łyżeczki soli

pieprz

Ziemniaki obierz ze skórki, potnij w drobną kostkę. Skrop oliwą i dobrze wymieszaj. Ułóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce i przykryj szczelnie folią aluminiową, która pozwoli upiec ziemniaki na miękko, nie zaś na chrupko. Piecz do miękkości, przez ok 20 – 25 minut w 200 stopniach.

Upieczone ziemniaki umieść w misce, dodaj puree dyniowe i rozmaryn. Utłucz ziemniaki i dynię na gładką masę. Wyrównaj ją na spodzie miski i podziel na cztery części. Wyjmij jedna czwartą, w to miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, aby doszła do poziomu ziemniaków. Dodaj semolinę, parmezan, sól i pieprz. Zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta odrywaj małe porcje i formuj kluski wielkości dorodnego orzecha. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiaj chwilę po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Możesz kluski zjeść ugotowane, ale moim zdaniem najlepiej smakują odsmażone na oliwie z kilkoma listkami szałwii. Podawaj w towarzystwie pesto, lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation