Kuchnia

Przetwory

Jadlonomia
Keczup z cukinii

Składniki:
•3 kg cukinii
•1 kg cebuli
•1 jabłko
•1 papryczka chili
•4 cm świeżego imbiru
•3 goździki
•2 ziarna ziela angielskiego
•1 liść laurowy
•olej roślinny do smażenia
•750 g koncentratu lub dobrej jakości przecieru pomidorowego, ja użyłam koncentratu Włocławek
•1/4 szklanki octu jabłkowego
•1/3 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
•2 łyżeczki słodkiej papryki
•1/2 łyżeczki ostrej papryki
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki lubczyku
•1/4 łyżeczki oregano
•1/4 łyżeczki bazylii
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Cukinię wyszorować, zetrzeć na tarce lub zblendować w blenderze, ja pokroiłam ją na mniejsze kawałki i wrzuciłam do Vitamixa. Tak przygotowaną cukinię przełożyć do miski, posypać 1 łyżką soli i zostawić na godzinę.
2.W międzyczasie cebulę pokroić w pióra, jabłko obrać i pokroić w kostkę, chili i imbir pokroić na plasterki. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, jabłka, chili, imbir, ziele angielskie, goździki i liść laurowy. Smażyć na niedużym ogniu przez około 5 minut, wyjąć ziele, goździki oraz liście i wyrzucić. Do pozostałej w garnku cebuli dodać cukinię, dokładnie wymieszać i dusić przez 15 - 25 minut do czasu, aż zmieni się w miękką, rozgotowaną masę.
3.Po tym czasie dodać przecier, ocet, cukier trzcinowy oraz pozostałe przyprawy. Dusić keczup przez 45 - 60 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać więcej cukru lub octu. Zblendować, ponownie spróbować i w razie potrzeby doprawić.
4.Następnie gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych, suchych słoików i dokładnie zakręcić każdy słoik. Napełnione słoiki obracać do góry dnem i odstawiać na blat, kiedy wszystkie będą napełnione zacząć pasteryzację. Słoiki ułożyć na blasze do pieczenia zakrętkami do góry, wsunąć do zimnego piekarnika i rozgrzać piekarnik do 110 - 120 stopni stopni. Kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę zaczynam odmierzać 25 minut, po upływie których wyłączam piekarnik i pozwalam słoikom stygnąć w środku. Kiedy słoiki wystygną keczup jest gotowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation