Kuchnia

Chleb

Zdrowa kuchnia Sowy: Ciasto kokosowo-cukiniowo-bananowe bez jajek

Składniki na foremkę o śr. 20 cm:
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka, czyli ok. 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
3 łyżki fruktozy (dałam zamiast ksylitolu, bo chciałam resztkę, która mi została, zużyć)
1 płaska łyżeczka sody
4 łyżki oleju
banan
1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii
niepełna szklanka kefiru*
garść rodzynek
imbir, kurkuma
* zastąpienie kefiru mlekiem sojowym uczyni z tego ciasta produkt wegański:)


Nastawiłam piekarnik na 180* C.
Ciasto zrobiłam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli po kolei dodawałam do miski i mieszałam po każdej przemianie:
1. wiórka, olej, pokrojony w kostkę banan (sł)
2. imbir (o)
3. soda (sn)
4. mąka, kefir (k)
5. 3 szczypty kurkumy (g)
6. cukinia, rodzynki, fruktoza (sł)

Ciasto wyszło dość gęste. Przełożyłam je do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami okrągłej foremki i wsadziłam do piekarnika na 35 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation