Kuchnia

torty

Torciki czekoladowe
Fot. Medium

Składniki:
600 g mąki
400 g masła
200 g cukru pudru
5 żółtek
skórka otarta z 2 pomarańczy
2 łyżki brandy
trochę mąki do rozwałkowania ciasta
0,75 l śmietany
1 tabliczka czekolady mokka
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g ciemnej kuwertury
2 łyżki neutralnego w smaku oleju
likier morelowy - Apricot Brandy
kakao do posypania

Sposób przygotowania:
1. Krem przygotować dzień wcześniej: śmietanę zagotować, roztopić w niej czekolady. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Ciasto: ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut, a następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 4-5 mm. Wyciąć spody o średnicy 12-15 cm.
3. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Ostudzić na kratce.
4. Spód z kruchego ciasta nasączyć likierem. Schłodzony krem czekoladowo-śmietanowy ubić mikserem na puszystą masę. Każdy spód posmarować 2-3 łyżkami kremu. Przekładać torciki kremem, na górze umieścić kruchy krążek. Wierzch i boki posmarować resztą kremu.
5. Kuwerturę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem. Wylać na płytę marmurową lub inną zimną, gładką powierzchnię i wygładzić wierzch.
6. Gdy kuwertura zastygnie, szpachelką skrobać rolujące się wiórki czekoladowe. Torcik posypać kakao i udekorować wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation