Kuchnia

torty

Tort Truflowy
ciasto: 7 jajek
25 dkg cukru pudru
7.5 dkg dobrego kakao
krem: 20 dkg gorzkiej czekolady
1/4 kostki masła
35 ml spirytusu
50 ml rumu
skórka otarta z 1 pomarańczy
mała torebka cukru waniliowego
200 ml smietanki kremówki

Ciasto: żółtka ubić z cukrem pudrem na krem , stopniowo dodając kakao.
Powstrzymać sie przed wyjadaniem i dodać ubite na sztywna piane białka.
Przelać do formy wyłożonej pergaminem i piec 45-60 min w 180 stopniach.
Ciasto w piecu bardzo urosnie a potem opadnie ale proszę się nie martwić ,
tak mam być .
Krem: Czekoladę stopić na parze , dodając kolejno masło , smietankę , i
cukier waniliowy . Cały czas mieszając wlewać oba alkohole i dodać skórke
pomarańczową. Wystudzić , co jakis czas mieszając czekac aż zgestnieje do
odpowiedniej konsystencji . Na poczatku masa jest bardzo płynna ale na 100%
zgęstnieje po dłuzszym czasie. Ciasto ostrożnie (bo jest bardzo delikatne,
takie troche sufletowe) przekroić na 2 krażki. przełożyc 2/3 kremu a reszta
oblać torcik. Udekorować wg własnego pomysłu, ja ozdobiłam wiórkami skórki
pomarańczowej.Odstawić na jakiś czas do lodówki, najlepszy na drugi dzień ,
taki zimne , prosto z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation