Kuchnia

Potrawy z dyni

Deser dyniowy z gruszką i mleczkiem kokosowym

Składniki na 5 porcji:

800 g puree z dyni*
puszka mleczka kokosowego
2 gruszki
120 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
200 g śmietanki 30 %
łyżeczka cukru pudru
cynamon

Gruszki umyć, odkroić kawałek, pokroić w plasterki, którymi udekorujemy deser. Pozostałe gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać puree z dyni, sok z mandarynek, 1-2 łyżeczki cynamonu i mleczko kokosowe, wszystko dokładnie zmiksować. Rozlać do 5 szklanek.
Śmietankę 30 % ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Bitą śmietaną udekorować każdy deser, ułożyć wcześniej odłożone plasteki gruszki i oprószyć cynamonem.
Smacznego :)

* Puree z dyni - małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation